Ze świata

Kwas chlorogenowy, czyli skuteczny składnik odchudzania

Kwasem chlorogenowym nazywamy ekstrakt kwasu kakaowca, a także kwasu chinowego, należącego do grupy polifenoli. Jest charakterystyczny w swym wyrazistym i wyjątkowo gorzkim smaku. Znajduje się w ziarnach kakaowca, jednak wyłącznie w ich naturalnej postaci, a zatem picie czarnej kawy nie będzie dostarczać organizmowi tego składnika. W medycynie kwas chlorogenowy wykorzystuje się jako składnik doskonale działający antybakteryjny oraz przeciwgrzybicznie i przeciwwirusowo.

 

W zielonej kawie kwas ten występuje w odpowiedniej ilości i powszechnie uznaje się go za rewelacyjny środek, który naprawdę wspomaga odchudzanie. Spożywanie tego kwasu powoduje znaczne zmniejszenie przyswajania cukrów, co jest główną jego zaletą powodującą skuteczne odchudzanie. Dzięki temu organizm jest zmuszany do wykorzystywania zapasów cukru z organizmu, a tymczasem tkanka tłuszczowa zaczyna ulegać procesowi spalania. Dla lepszych efektów warto zastosować dodatkowo dietę i zestaw odpowiednich ćwiczeń. Badania wykazują, iż kwas chlorogenowy może dawać skutki uboczne, jednak nie zostało to w 100% potwierdzone i z całą pewnością jest to jeden lepszych wspomagaczy ładnej sylwetki.